Voor mij is het net zo normaal als ademen

Zes jaar geleden werd mijn eerste dochter geboren, thuis in bad. Ik zie nog zo voor me hoe dat pasgeboren snuitje heen en weer snuffelde en instinctief op zoek ging naar mijn borst. Als kersverse moeder gaf ik hier gehoor aan en hielp mijn dochter een handje om haar voor de eerste keer te laten drinken. Tot op de dag van vandaag verwondert het mij hoe een vrouwenlichaam in staat is veilig en liefdevol geboorte te geven aan een perfect mensje en vervolgens als vanzelf te laten groeien met alleen borstvoeding.

Inmiddels ben ik een gezegende moeder van vier dochters, die allen zo lang en zo vaak borstvoeding kregen als ze wilden. Mijn jongste van anderhalf drinkt nog steeds wanneer zij en ik dat beiden nodig vinden. En dat kan echt overal gebeuren. Zo geef ik overal borstvoeding: op een rondvaartboot door de grachten van Amsterdam, in het Groninger Museum, in een theater, op het Binnenhof, tijdens een begrafenis, op het strand, terrasjes, restaurants, een schoenenwinkel…

Overigens werd het bij de laatstgenoemde winkel onlangs niet getolereerd, wat mij verbaasde en misschien zelfs wel shockeerde. Volgens mijn partner zijn er vaker vreemde blikken op ons gevallen wanneer ik ergens borstvoeding gaf. Echter is dit mij zelf nooit opgevallen. Het is altijd vanzelfsprekend geweest om te voeden waar en wanneer dat nodig was. Ik voel ook die vrijheid, omdat borstvoeding voor mij net zoiets normaals is als ademen. Dat andere mensen er toch nog steeds heel anders tegenaan kijken werd mij enkele weken geleden duidelijk door het akkefietje in de schoenenwinkel.

Ook al kan ik rationeel begrijpen waarom mensen tegen borstvoeding in het openbaar zijn, gevoelsmatig snap ik er geen snars van. Onze borsten zijn gemaakt om borstvoeding te geven. Moedermelk bevat afweerstoffen, vitamines, mineralen, vetten, eiwitten, koolhydraten, rustgevende hormonen en is volledig afgestemd op de behoeftes van je kind. Naast fysieke voldoening levert het geven van borstvoeding een grote bijdrage aan hechting, intimiteit, troost en veiligheid. Het is simpelweg de beste voeding die je je kindje kan geven. En als moeder ontvang je ook nog eens een dosis gelukshormonen én werkt het geven van borstvoeding preventief tegen borstkanker. De WHO en Unicef adviseren een baby de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven en daarna tot minimaal twee jaar borstvoeding naast vaste voeding. Zijn we dit alles vergeten?

Als we een gezonde toekomst en samenleving willen creëren, dan keuren we borstvoeding, zeker in het openbaar, niet af. Dan moedigen we de moeder in kwestie aan en laten we weten dat zij goed bezig is. Dan helpen we haar een rustige plek te creëren waar zij ongestoord kan zitten (lees: mensen die borstvoeding geven shockerend vinden verwijderen uit de ruimte). We geven haar de waardering die zij verdient. Haar lichaam is immers dag en nacht aan het werk om een kindje van de allerbeste voeding te voorzien. Borstvoeding is de meest natuurlijke en complete voeding die je je kindje kan geven. En iedere moeder is vrij om haar kindje overal en altijd van deze vloeibare liefde te voorzien. Ook in het openbaar.

Verschenen op 14 april 2018 in De Telegraaf


httpswombfulnessfileswordpresscom201601image8jpg